Tom’s Adventskalender | Dag 12

Tijdens #Dag3 van Tom’s Adventskalender hebben wij het al gehad over het belang van schone autoruiten. Vandaag delen wij hier graag nog meer informatie over. Waar het de vorige keer met name ging over het tegengaan van beslagen autoruiten aan de binnenkant van je auto, delen wij vandaag meer informatie over het belang van schone autoruiten aan de buitenkant van de auto. Maar ook welke middelen je hiervoor, in de verschillende tijden van het jaar, het beste kunt gebruiken.

#TomsTip: Bijvullen van de juiste ruitensproeiervloeistof. Het is belangrijk om met de volgende punten rekening te houden. We zien dit nog wel eens fout gaan…

Tip 1. Gebruik de juiste vloeistof in de juiste tijd van het jaar. Er bestaan namelijk twee soorten ruitensproeiervloeistof: een zomer- en een winterversie. De zomervariant is vaak roze of geel van kleur, de wintervariant blauw. Het belangrijkste verschil in zomer- of winter ruitensproeiervloeistof is de toevoeging van antivries in de wintervariant. Hierdoor is deze bestand tegen lagere temperaturen. Dit is niet alleen belangrijk voor de autoruit, maar ook voorkom je hiermee dat de vloeistof schade veroorzaakt aan je reservoir of leidingen wanneer deze bevriest. Die kans bestaat namelijk wanneer je de zomervariant in de wintermaanden gebruikt. Daarbij kan het gebruik van zomersproeier vloeistof of water ervoor zorgen dat je voorruit in de wintermaanden tijdens het rijden bevriest. Door de rijwind, wordt de voorruit namelijk extra koud. Deze kan er dan voor zorgen dat de koude vloeistof ter plaatsen bevriest met gevaarlijke situaties als gevolg.

Tip 2. Zorg ervoor dat je de juiste vloeistof in het juiste reservoir doet. Helaas komt het nog wel eens voor dat mensen de ruitensproeiervloeistof in het verkeerde reservoir gieten. Onder de motorkap bevinden zich doorgaans 3 soorten reservoirs, namelijk voor: de ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof en motorolie. Kijk dus goed welk reservoir je moet hebben alvorens je begint.

Tip 3. Gebruik tijdens het vullen een trechter of schenktuit. Een nieuwe jerrycan of fles ruitensproeiervloeistof zit vaak erg vol, waardoor het een hele opgave is om de vloeistof netjes in het reservoir te schudden. Gebruik daarom een trechter of schenktuit, zodat je niet meteen de helft van je nieuwe fles naast het reservoir schud.

Tip 4. Controleer het niveau van je ruitensproeiervloeistof regelmatig (minimaal per 2 á 3 maanden). Waarom? Je wilt simpelweg niet voor verrassingen komen te staan. Onderweg kunnen er meerdere redenen voordoen, waardoor je autoruit van het een op andere moment vervuild raakt. Denk aan een passerende (vracht)auto, modder of ander vuil op het wegdek, een zandbui, stuifmeel (in het voorjaar) en ga zo maar door. Op dat moment is het belangrijk dat je de autoruiten snel kunt reinigen met je ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof. Zijn je autoruiten vuil en is je ruitensproeiervloeistof op, dan kun je niet veilig deelnemen aan het verkeer en dat kan ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Extra Tip:
In Tom’s Webshop vindt je verschillende soorten ruitensproeiervloeistof, geschikt voor iedere tijd van het jaar. Benieuwd? Neem dan snel een kijkje!