Tom’s Adventskalender | Dag 13

#TomsTip: Strooizout zorgt ervoor dat je veilig de weg op kunt, maar het is ook schadelijk voor je auto. Benieuwd waarom? Dat vertellen we je graag…

Strooien is één van de hulpmiddelen die ons helpt om in de winter bij vrieskou en sneeuw relatief veilig van A naar B te verplaatsen met de auto of een ander motorvoertuig. Helaas beschadigt strooizout, ook wel pekel genoemd, de lak en carrosserie van je auto. Na een periode van vorst en sneeuw waarin veelvuldig gestrooid is, is het daarom verstandig om je auto grondig te (laten) wassen. Hoe je het zout het beste van je auto verwijdert lees je hier ook, maar eerst vertellen we je graag over de gevolgen (het effect) van strooizout.

1. Het effect van strooizout op je auto?
Wat is eigenlijk het effect van strooizout op je auto? Strooizout tast niet alleen de lak of de carrosserie aan, maar ook je velgen, autobanden en andere rubberen onderdelen. Het strooizout zorgt er bijvoorbeeld voor dat rubber onderdelen sneller slijten. Dat komt omdat zout het rubber uitdroogt. Daarnaast kan het zout zich in de lichtmetalen velgen bijten. Dit komt omdat deze grondstof van zichzelf best agressief is.

Ook kan het strooizout op plekken waar de velg kleine beschadigingen heeft tussen de beschermende laag en het metaal terechtkomen, waarmee plekjes op de velgen groter worden en verder gaat roesten. Dat geldt ook voor de lak van je auto. Het zout kan zich door de laklaag heen vreten en daar het metaal aantasten. Zeker wanneer het metaal en de lak al licht beschadigd zijn, bijvoorbeeld door steenslag of kleine krasjes, kan zout het (roest)proces behoorlijk versnellen. Tenslotte kan zout ook effect hebben op de techniek in je auto. Denk hierbij aan de (afstand)lasers, (parkeer)sensoren en andere vernuftige techniek die een moderne auto tegenwoordig aan boord heeft.

2. Hoe verwijder je strooizout van je auto?
Het is belangrijk om zout en pekel zo snel mogelijk van je auto te verwijderen, maar hoe doe je dat goed zonder schade? Gebruik bij voorkeur een goede wax shampoo, want die zorg voor een beschermende laag. Die laag is waterafstotend en weert strooizout. Alleen de auto afspoelen met water is in ieder geval vaak niet voldoende. Het zout hecht zich erg goed aan de lak, bumpers en carrosserie. Bij een auto met donkere lak (zwart) kun je dat ook goed zien. Na het afspoelen van de auto is de wit-bruine waas van het zout nog steeds aanwezig. Je moet dus echt aan het werk met goede shampoo en een stevige washandschoen of spons. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om je auto te laten wassen in onze twee wasstraten, dan is het in no-time weer vanouds.

3. Vergeet de onderkant niet!
Veel zout komt terecht aan de onderkant van de auto. We raden je dan ook aan om aan het einde van de winterperiode ook de onderkant van de auto een keer goed schoon te laten spuiten. Hoewel je een auto het liefst met de hand wast om krasjes te voorkomen, is het in veel gevallen lastig om zelf de onderkant schoon te spuiten. Gelukkig kunnen wij je daar goed bij helpen in onze roll-over en kettingwasstraat. In beiden wasstraten is namelijk een speciale bodemreiniger geplaatst.

Extra Tip:
In Tom’s Webshop vindt je verschillende soorten ruitensproeiervloeistof, geschikt voor iedere tijd van het jaar. Benieuwd? Neem dan snel een kijkje!