Tom’s Adventskalender | Dag 19

Tom’s Tip: Hoe controleer je zelf het oliepeil van je auto?

Het liefste rijden we gewoon eindeloos door met onze auto’s zonder al te veel poespas. Maar toch kan er een lampje op je dashboard gaan branden en dan is het tijd voor snel handelen! Het lampje van de motorolie lijkt op de olielamp waaruit vroeger de geest Genie kwam. Dit lampje heeft een rode kleur en betekend meteen actie ondernemen! Indien je olielampje gaat branden kan dit betekenen dat het oliepeil te hoog of te laag is. Dus begin niet meteen met bijvullen maar peil eerst het niveau van de olie.

Hoe peil ik de motorolie?
-Parkeer de auto vlak. Dus niet op een helling of half op de stoep. Hierdoor krijg je anders een verkeerd beeld.
-Laat de motor afkoelen voordat je gaat peilen.
-Open de motorkap en ga op zoek naar de peilstok. Meestal is deze te herkennen aan de opvallende gele kleur.
-Trek de peilstok eruit en zorg ervoor dat je een oude doek bij de hand hebt.
-Veeg de peilstok schoon met de doek en steek hem weer terug en wacht enkele seconden.
-Onderaan de peilstok is de tekst MIN en MAX zichtbaar. Controleer of de olie zich tussen deze markering bevindt.
-Vul je motorolie bij indien het peil lager dan MAX is. Indien hij over de max heengaat moet er olie worden afgetapt. Dit kan bij een plaatselijke autogarage gedaan worden.
-Indien het peil lager dan MAX is kun je de olie die geschikt voor je voortuig is bijvullen via de “engine oil” dop. Draai deze los, plaats een trechter in het gat en vul geleidelijk aan bij.
-Schud niet meteen de hele fles motorolie leeg, maar peil tussendoor ook wat het bijvullen doet.
-Vul bij tot onder de MAX. Deze streep mag zeker niet overschreden worden!
-Plaats de peilstok terug. Draai de dop van het motorolie bijvulpunt goed dicht. Als alles goed is gegaan zal bij het opnieuw starten van de auto het lampje niet meer branden.

Blijft het lampje branden na het bijvullen of aftappen? Neem dan contact op met je automonteur.

Motorolie is een onmisbaar smeermiddel die de draaiende delen in de verbrandingsmotor smeert. Omdat een auto olie verbruikt is het van belang dat u regelmatig de stand van de olie peilt. Bij dagelijks gebruik van de auto is het peilen van de motorolie eens per twee weken (circa 2000 kilometer) aan te raden. Binnen ons assortiment hebben wij olie van Valvoline en 77 Lubricants.